28 Mart Perşembe , 2024

19 Eylül Gaziler Günü Kutlandı

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e TBMM’nin 19 Eylül 1921 günü mareşallık rütbesi ve gazilik unvanının verilişinin yıl dönümü olan 19 Eylül Gaziler günü, Erzincan’da Atatürk anıtına çelenk sunma töreniyle kutlandı.

 

Erzincan’da 19 Eylül Gaziler günü kutlama programı kapsamında Atatürk anıtına çelenk sunma töreni düzenlendi. Erzincan Belediyesi önünde gerçekleşen programa Erzincan Valisi Mehmet Makas, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Davut Ala, Muharip Gaziler Derneği Erzincan Şube Başkanı Sabri Taş, Muharip Gaziler, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Törende Erzincan Valiliği, Garnizon Komutanlığı, Erzincan Belediye Başkanlığı ve Muharip Gaziler Derneği Erzincan Şube Başkanlığı tarafından Atatürk anıtına çelenk sunuldu. Saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okunmasıyla Türk Bayrağı göndere çekildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının okunmasıyla devam eden törende günün anlam ve önemine ilişkin konuşan Muharip Gaziler Derneği Erzincan Şube Başkanı Sabri Taş; “19 Eylül Gaziler günü bu toprakların vatan olmasında ve bekası uğrunda canlarını adayanların gurur ve şerefle hatırlandığı ve anıldığı bir gündür.

19 Eylül Kurtuluş Savaşı’nda Kore’de Kıbrıs’ta savaşan muharip gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainleri terör örgütlerine karşı kahramanca mücadele eden asker polis güvenlik korucuları ve 15 Temmuz’da meydana gelen hain darbe girişiminde vücutlarını siper eden tüm malul gazilerin Şeref günüdür. Türk’ün Anadolu’daki 1000 yıllık varlığını sona erdirmek isteyen emperyalist güçler 1.Dünya savaşı sonunda ülkemizi dört bir yandan işgal ettiler.

Bu işgal ile yetinmeyip vatanımızı parçalamayı amaçlayan Sevr Antlaşması’nı milletimize zorla kabul ettirmek üzere Yunan ordusu’nu da Anadolu’ya sürdüler. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türk ordusu Yunan ordusunu Polatlı yakınlarında Sakarya’da 22 gün 22 gece süren dünyanın en uzun ve en kanlı meydan muharebesinde yenerek bozguna uğrattı çareyi kaçmakla bulan Yunan ordusu Bir sene sonra Dumlupınar’da aynı akıbete uğratılarak topraklarımızdan tamamen atıldı.

Sakarya meydan muharebesi Türk’ün ateşle imtihanı ve Anadolu halkının ölüm kalım mücadelesi olmuştur. Sakarya meydan muharebesi yaklaşık 200 yıldır Avrupa’dan geri çekilen Türk ordusunun son savunma savaşı olmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi Kurtuluş Savaşı’nın seyrini ve kaderini değiştirmiş Anadolu’nun düşmandan kurtuluş yolunu açmıştır. Türk milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisi 19 Eylül 1921’de bu emsalsiz Zaferin anısına Zafer’in mimari Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e gazilik ünvanı ve mareşallik rütbesini tevcih etmiştir.

Üzerinde yaşadığımız coğrafyanın bizler için bir vatana dönüşmesi bayrağımızın Özlüce dalgalanması şehitlerimizin ve gazilerimizin emsalsiz fedakârlıklarının eseridir. Tarihin her döneminde hür yaşamayı bağımsız ve istiklalinin canı pahasına korumayı ilke edinen Aziz milletimiz bu uğurda şehit ve gazi olmayı büyük bir onur ve gurur kaynağı saymıştır. Ülkemizde şehidi ve gazisi olmayan aile yok gibidir. Aziz milletimiz asırlardır Anadolu toprağı üzerinde verdiği varoluş mücadelesinin şifresi ölürsem Şehit kalırsam Gazi deyişinde saklıdır.

Ülkemiz dün olduğu gibi bugün de dış destekli terör örgütlerinin Doğu Akdeniz’de Suriye ve Irak’ta sömürücü emperyalist devletlerin tehdidi altındadır. Hedefleri ülkemizde karşılık çıkartmak Türk ordusunu yıpratarak Türkiye Cumhuriyeti’ni bölünmüş ve zayıf bir ülke haline getirmek dolayısıyla emperyalist güçlerin menfaatleri doğrultusunda sömürü planı olan Sevr’in gerçekleşmesini sağlamaktır.

Bugüne kadar sergilenen her türlü hainlik Türk Silahlı Kuvvetleri’nin vatansever ve Kahraman Askerleri ile Kahraman Polis, Güvenlik Korucusu ve Vatandaşlarımız tarafından önlenmiş hüsrana uğratılmıştır. Asil Türk Milletinin bağrından çıkan şanlı ve şerefli Türk ordusu dün olduğu gibi yarın da vatanımızın Hürriyet ve Bağımsızlığının en büyük güvencesi ve dayanağıdır. İnanıyoruz ki kan dökülerek vatan olan bu topraklar Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır. 19 Eylül muharebe meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan fedakâr ve kahraman Gazilerimizin şeref ve kahramanlık günüdür. Kahraman Gaziler, “Gaziler gününüz” kutlu olsun.

Sayın Valim değerli konuklar sözlerimi bitirirken 19 Eylül Gaziler günümüzü büyük bir heyecanla bizleri onurlandırdınız. Çok sağ olun. Bu müstesna günün ülkemize milletimize barış ve kardeşliğe bayrak ve vatan sevgisine vesile olmasını diliyor, başta en büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, aramızdan ayrılan tüm Gazilerimizi ve vatan uğrunda toprağa düşen tüm Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olanlara sağlık ve esenlikler diler saygılarımı sunarım” dedi.

 

Diğer Haber

Hafızlık ve Kur’an-ı kerimi güzel okuma yarışması yapıldı

Erzincan’da 2024 yılı camiler ve din görevlileri haftası münasebetiylemerkez ilçe erkek din görevlileri arasında yapılan …