EBYÜ’de Engelliler İçin Engelsiz Proje

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü son sınıf öğrencilerinin Öğretim Üyesi Doç. Dr. Naim Süleyman Tınğ danışmanlığında yapmış olduğu ve Üniversite BAP koordinatörlüğü destekli “Engelliler İçin Akıllı ve Elektrikli Tekerlekli Sandalye ile Şarj İstasyonu Tasarımı ve Uygulaması” adlı projenin sunumu yapıldı.

Mühendislik Fakültesinde gerçekleşen etkinliğe Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Adnan Özel, Prof. Dr. M. Fatih Ertugay, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Baran ve Mühendislik Fakültesi öğretim elemanları katıldı.

Proje Danışmanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Naim Süleyman Tınğ, proje için Engelsiz Yaşam sloganı ile yola çıktıklarını belirterek, projenin temel olarak iki aşamadan oluştuğunu söyledi. Tınğ: “Engelli vatandaşlarımızın kullandığı tekerlekli sandalye aracını yeni nesil gelişmiş ev teknolojisine dokunmatik ekran aracılığı ile araç üzerinden erişim sağlayabilecek hale getirmek projenin ilk aşamasıdır. Bununla birlikte engelli vatandaşların dışarıda kalması durumunda veya acil bir durumda polisi, ambulansı, itfaiye ve yakınlarını dokunmatik ekran üzerinden doğrudan erişimle arayabilme özelliklerinin de tasarımı yapılan tekerlekli sandalyede bulunması sağlanmıştır. Araç üzerinde bulunan dokunmatik ekran sayesinde engelli vatandaşın akıllı ev otomasyonu kontrolü ile ev içerisinde perde, kapı vb. birçok objeyi kontrol etmesi sağlanmaktadır.

Projenin ikinci kısmında ise akülü tekerlekli sandalyelerin şarj edilebilmesi amacıyla güneş enerjisi destekli şarj istasyonu tasarımı yapılmış ve kampüs içerisine kurulması planlanarak Erzincan ili için bir ilk gerçekleştirilmiştir. Tasarımı ve uygulaması yapılan şarj istasyonunda engelli vatandaşlara özel bir kart okuyucu sistemi bulunmakta ve engelli vatandaşın kartıyla şarj cihazını aktif etmesi ve aracını şarj etmesi sağlanmaktadır. Burada amaç üniversitemizde engelli vatandaşlarımızın akülü sandalyelerinin şarjı bittiği zaman engelli kartlarını ücretsiz okutarak belirlenen sürede şarj edebilmesini sağlayabilmek ve onlar için hayatı daha da kolaylaştırabilmektir“ dedi.

Diğer Haber

Bereketli bir sezon için üreticiyle el ele

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elemanlarınca …