“Ezan-ı Muhammediye’nin Okunması ve Çağrısı Evrenseldir”

AK Parti Erzincan Milletvekili Burhan Çakır, 16 Haziran, Türkçe ezan zulmünün sonlandırılmasının yıl dönümü dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisinde bir açıklaması gerçekleştirdi.

Erzincan Milletvekili Burhan Çakır açıklamasında: “Hepinizi en içten saygı ve sevgilerimle selamlıyor, toplantımıza teşrif ettiğiniz için teşekkür ediyorum. 16 Haziran, Türkçe ezan zulmünün sonlandırılmasının, ezan-ı Muhammediyenin aslına rücû etmesinin yıl dönümüdür. Tek parti dönemi dayatması olarak 30 Ocak 1932 tarihinde Türkçe ezan okunmaya başlandı. Bugün burada ezanın Arapça okunmasının yasak olduğu senelerden kalma bazı belgeleri sizlerle paylaşacağım.

 4055 sayılı 2 Haziran 1941 tarihli Türk ceza kanunun bazı maddelerini değiştiren kanunun 526. maddesi ile Arapça ezan ve kamet okuyanlar için hapis ve para cezası getirilmiştir. Bakınız, elimdeki vesikada Konya’nın Durak Fakı mahallesinden Hoca Hacı Veysi Efendi’nin çocuklara Kuran öğretmesi suç olarak gösterilmiş. Yine şu belgede, Amasya’daki bir camiide müezzin vekili ve cemaatten bazı kişilerin tekbir getirmesi suç olarak sayılmıştır. Bu belgeleri Cumhurbaşkanlığı Arşivi’nden temin edebilirsiniz. Yine burada devletin 1930’lu ve 40’lı senelerde uyguladığı dinî alandaki yasakların Arapça ezan okuma ve kamet getirme ile sınırlı kalmadığını, izinsiz dinî eğitimin şiddetli şekilde takip edildiğini ve hatta diğer dinlerin mensuplarının bile bazı yasaklamalarla karşı karşıya bulunduklarını gösteren daha başka belgeleri de bulabilirsiniz. Düşünebiliyor musunuz, tam bin yıl kulağı ve kalbi “Allahu ekber” sesine alışmış ve ısınmış, hatta tekbir sesini üç kıtada yankılatmış Türk milletinin kulağına 18 sene “Tanrı uludur” denilmiştir. Milletin tertemiz vicdanından doğmuş Adnan Menderes liderliğindeki Demokrat Parti iktidarıyla birlikte ezan, aslına rücu ettirildi. Bu uğurda canını feda eden Adnan Menderes’i ve yol arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyorum. Aziz Milletimiz adına şükranlarımı sunuyorum. İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un dediği gibi: “Bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli / Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli.”

Bugün hâlâ tek parti döneminin zulümlerinden biri olan Türkçe ezanı savunanların olması, milletin değerlerine yönelik saldırıların devam ettiğinin apaçık bir göstergesidir. Hatırlayalım, çok değil 3 sene önce CHP eski milletvekili Öztürk Yılmaz ekranlarda ezan Türkçe okunsun demiş, tek partinin zihniyet hastalığını dışa vurmuştu. Ezan-ı Muhammediyenin okunması ve çağrısı evrenseldir. Dünyanın her yerinde aynı şekilde, aynı çağrıyla okunuyor. Ayrıca ezanın asli halinin dışında herhangi bir dil ile okunacak çağrının, İslâm âlimleri ve dünya Müslümanları nezdinde ezan olarak itibarının olmadığı muhakkaktır. İslâm alimleri Arapça dışında okunacak bir çağrının ezan olarak nitelenemeyeceğini, örneğin Farsça olarak okunacak sözlerin ezan olarak sahih olmadığını belirtmişlerdir. Ezanı Muhammediyenin orijinal şekliyle okunması gerektiği konusunda yüzlerce yıllık bir gelenek söz konusudur. Ezan, namaza davet olduğundan bütün Müslümanların hepsine bu davetin ulaştırılması, ancak yine hepsinin ortak şuur ve hissiyatına hitap etmekle olur. Bu da ezanın bilinen asli şekliyle okunmasıyla mümkündür, yani Allahuekber sesinin göklerde yükselen sedası hepimizi birleştirmektedir. Dolayısıyla ezanı Muhammediyenin asli lafzını hedef alan her türlü teşebbüs, esasen İslam birliğini hedef almaktadır” dedi.

Diğer Haber

Hafızlık ve Kur’an-ı kerimi güzel okuma yarışması yapıldı

Erzincan’da 2024 yılı camiler ve din görevlileri haftası münasebetiylemerkez ilçe erkek din görevlileri arasında yapılan …