Bakıcı: Süt sığırı işletmeleri için en önemli sorun buzağı kayıplarıdır

Erzincan Hazar Veteriner Hekimi Bülent Bakıcı suni tohumlama ile igili olarak açıklamalarda bulundu. Türkiye’de hayvan ıslah çalışmaları kapsamında uygulanan suni tohumlama çalışmaları ile ilili olarak da bilgi veren Bakıcı konuyla ilgili olarak konuştu. Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Bakıcı; “Süt sığırı işletmelerinde buzağılar işletmenin geleceğidir. Doğumda sağlıklı buzağılara sahip olmak ve bunların sağlıklı bir şekilde sütten kesilmelerinin sağlanması süt sığırı işletmeleri için çok önemlidir. Süt sığırı işletmeleri için sorun sıralamasında en önde gelenlerden birisi buzağı ishalleri ve buzağı kayıplarıdır. Geleceğin damızlık materyali demek olan buzağıların büyütülmesinde çok dikkatli olunmalıdır. Yetersiz bakım ve besleme koşullarında buzağı kayıpları %10-15’lere kadar çıkabilmektedir.
Buzağı kayıplarının azaltılması için, Sağlıklı bir doğum gerçekleştirilmesi ve buzağının doğumda zarar görmemesi, Doğum sonrası buzağıların ağızı ve burun mukoza sıvılarının temizlenerek nefes alıp aldırılması , Buzağı doğum sırasında sıvı yutmuş ise bu sıvının boşaltılması için buzağıya yumuşak ve dairesel hafif basınç uygulayarak masaj ile yardım edilmesi, Göbek kordonunun dezenfekte dilerek, bağlanması, fazlalığın kesilmesi ve tekrar dezenfeksiyon yapılarak enfeksiyonların önlenmesi, Doğumdan 0.5-1 saat sonra en az 2 L kaliteli ağız sütünün buzağıya verilmesi ve günde 2 kez üç gün boyunca bu şekilde ağız sütünün elden içirilmeye devam edilmesi, Buzağının kuru temiz ve hijyenik bir ortama alınması sütten kesime kadar da havadar, temiz ve kuru bir ortamda barındırılması ve bu süre zarfında doğum ağırlığının %8-10’düzeyinde sütün günlük olarak verilmesi üzerinde durulması gereken temel konulardır” dedi.
SIĞIRLARDA SUNİ TOHUMLAMA
Suni tohumlama, günümüzde sığırlarda genetik ilerlemeyi sağlayan ve yaygın biçimde kullanılan etkin araçlardan bir tanesidir. Bu metot, genetik kabiliyetlerini satın almaya gücümüzün yetmediği üstün boğaları tercih etmemize ve kullanmamıza imkan sağlar. Ayrıca buzağı üretiminde önemli bir artış sağlandığı gibi, etçi buzağılar daha ağır, düveler daha üstün verimli ve hayvanların karkas kalitesi de önemli ölçüde yükselir. Suni Tohumlamanın Tanımı : Islah çalışmalarının vazgeçilmez bir unsuru olan suni tohumlama, spermanın bu işe uygun araçlar yardımıyla kızgınlık dönemindeki dişi hayvanların genital kanalına verilmesi işlemini ifade eder.
SUNİ TOHUMLAMANIN YARARLARI
Hayvancılıkta bugün sürü idaresi tekniklerini değiştirmeye karar vermeden veya yeni bir metodu kullanmaya başlamadan önce ekonomik yararlarını şimdiye kadar olduğundan daha fazla düşünmek zorundayız. Bu teknikleri uygulamadan önce maliyeti ve yararları nedir? sorularını sormalı ve dikkatli bir şekilde aldığımız cevapları değerlendirmeliyiz. Bilinmelidir ki günümüzde uygulanan suni tohumlama programları muhtemelen bu endüstrideki en iyi boğaları düşük fiyatlarla kullanmamıza imkan vererek sığır yetiştiriciliğinde ıslah hedeflerine en hızlı yoldan ulaşmamıza yardımcı olmaktadır. Bu metot üstün boğaların tespiti ve elde edilen güvenilir istatistikler ile gelişmiş boğa değerlendirme tekniklerinin (projeni test-döl testi) yürütülmesine ve hayvanların verim özelliklerine (süt, et v.b.) göre sperm bankalarını oluşturma imkanlarını sağlar.

Diğer Haber

Erzincan’da suç örgütü çökertildi

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde , geçtiğimiz hafta içerisinde düzenlenen …