12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası

Haber: Eren Varlı

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümü tarafından 12-18 Mayıs Hemşirelik haftası programı düzenlendi.

Sağlık yerleşkesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Başöğretmen salonunda gerçekleştirilen Hemşirelik haftası programına Erzincan Belediye Başkan Yardımcısı Savaş Sinanoğlu, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzman Dr. Babürşah Taşlı, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ergün Topal, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümü akademisyenleri, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması sonrası açılış konuşmalarını yapan Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Babürşah Taşlı, “Bildiğiniz gibi modern hemşireliğin kurucusu kabul edilen Florance Nightingale’in doğum günü olan 12 Mayıs tüm dünyada “hemşireler günü” ve bugünü içeren 12-18 Mayıs ise “hemşirelik haftası” olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde ilk olarak 1964 yılında kutlanan hemşireler gününün 55.sini kutlayacağız.  Hemşirelik; tarihi çok eskilere dayanan, temelinde insan sevgisi, şefkat, bilgi ve beceri ile yoğrulmuş kutsal bir meslektir. Bu kutsal meslek geçmişten günümüze tıp biliminin de ilerlemesi ile çok önemli aşamalar kaydetmiş sağlık sistemlerinin vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Hemşirelerimiz gerek koruyucu sağlık hizmetlerinde gerekse tedavi edici sağlık hizmetlerinde çok önemli görevler üstlenmektedir. Ülkemizin her köşesinde, köylerde ve kentlerde, kimi zaman zor şartlar altında, vazifelerini özveriyle gerçekleştirerek halkımızın sağlığına hizmet etmektedir. Sağlık Hizmeti bir ekip hizmetidir. Hemşirelerimiz güç çalışma şartlarına rağmen ortaya koydukları disiplinli, özverili, sabırlı, hoşgörülü, şefkatli tutumları ile sağlıklı insan ve sağlıklı toplum oluşumunda sağlık ekibinin temel taşlarından olmuştur.

Hemşirelik, sağlığın korunması ve yükseltilmesi, hastalığın önlenmesi ile hasta, engelli ve ölmekte olan bireyin bakımını içerir. Hemşireliğin anahtar niteliğindeki rolleri arasında araştırma yapma, sağlık politikalarının belirlenmesi etkinlikleri ile hasta ve sağlık sistemlerinin sevk ve idaresine katılım, eğitim, güvenli çevre için mücadele ve birey ya da toplumun sağlığını savunma yer alır ” Sabır gerektiren, şefkat gerektiren, sevgi gerektiren bir mesleği ifa ediyorsunuz. Özveriyle hizmet veren bütün meslek mensuplarına, ebe ve hemşirelere, hemşire adayları da dahil olmak üzere meslek hayatlarında başarılar, özel hayatlarında da esenlikler diliyor hepinize saygılar sunuyorum” dedi.

Daha sonra konuşmalarını yapan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ergün Topal konuşmaların da; “Bilindiği gibi 13 Mayıs bütün dünya da hemşireler günü olarak kutlanırken 12-18 Mayıs tarihleri de Hemşireler haftası olarak kutlanır. Günümüze kadar Tıbbın temel amacı hastaya en azından zarar vermemek ve bunu daha ötesinde insanların sağlığını iyileştirmektir. İnsanların temel ihtiyaçlarını karşılama ile başlayan ve günümüzde insan sağlığını ekip değerlerine dayalı olarak hizmeti ilke edinen uygulamalı bir sağlık birimidir. Uluslararası hemşireler konseyi ve Türk hemşireler derneği hemşirelik mesleğinin bireyin, ailenin, toplumun sağlığının tedavisine yardım eden hastalık halinde iyileştirme ve rehabilite etme sürecine katılan bir sağlık kuruluşudur. Hemşirelik insanlık tarihi kadar eski bir uğraştır. Tarih boyunca hemşirelik mesleği savaşlardan ve tıpta ki gelişmelerden etkilenmiştir. Geçmişte hemşirenin temel rolü sadece hasta bakım ve rahatlığının sağlanması üzerineydi. Fakat sağlıkta ki gelişmelerde hemşirelerimiz de sağlığı yükseltme, hastalıkları önleme, eğitim ve araştırma gibi genel kabul edilen rollerin yanı sıra iletişim sağlama, kariyer geliştirici fonksiyonlara da sahip olmaktır.

Yakın tarihimize baktığımız da ise Özellikle Balkan, Çanakkale savaşlarına katılan kadınlarımızın sağlık uygulamaları sayesinde ortaya çıkmıştır. Artık hemşirelerimiz günümüzde hemşirelerimiz eğitim öğretim akademik çalışmaların yanın da diğer sağlık çalışanları ile ekip halinde çalışmaktalar. Özverili çalışmalarından dolayı tüm hemşirelerimizin haftalarını kutluyorum dedi.

Konuşmaların ardından Hemşirelik nasıl bir meslektir adlı video gösterisi ve akabinde Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümü öğrencilerinden oluşan folklor ekibinin gösterisi ilgi ile izlendi. Uluslararası Hemşireler konseyi(ICN) 2019 yılı teması ile sunumunu yapan Doç. Dr. Papatya Karakurt’tan sonra Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümü öğrencilerinin müzik ve şiir dinletileri sunumu gerçekleştirildi. Yıl içerisinde başarılı olan Hemşire ve akademisyenlere teşekkür belgeleri ve çiçek takdimi sonrasın da Sağlık bilimleri öğrencileri tarafından hazırlanan resim sergisi gezildi.

Diğer Haber

Bereketli bir sezon için üreticiyle el ele

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elemanlarınca …