“Birlik ve Beraberliğimizin Daim Olmasını Niyaz Ediyoruz”

AK Parti Erzincan Milletvekilleri Süleyman Karaman ve Burhan Çakır, 13 Şubat Erzincan’ın kurtuluşunun 102. Yıl dönümü dolayısıyla yazılı bir basın açıklaması yaptılar. Erzincan Milletvekilleri açıklamasında; “ Erzincan, büyük acıların üzerinde yeniden hayat bulmuş bir şehrimizdir. Erzincan tarihinin en kanlı, en kahredici dönemi Birinci Dünya Savaşı yılları olmuştur. Ermeni çeteleri, doğudaki birçok vilayetimiz gibi Erzincan’ımızı da işgal altına almışlardır.

Büyük planlar ve umutlarla girişilen Sarıkamış Harekâtı, ordumuzun büyük bir ekseriyetinin Allahuekber Dağları’nda soğuktan kırılmasına sebep olmuştur. Bu durumu fırsat bilen Ermeni çeteleri, doğu vilayetlerimize karşı saldırılarını artırmışlardır. Anadolu’nun doğuya açılan kapısı Erzincan vilayetimiz de 25 Temmuz 1916 tarihinde işgal edilmiştir. Erzincan tarihinin en acı hadiseleri işgal altında kaldığı 1,5 yıllık sürede yaşanmıştır. Dedelerimiz, ninelerimiz vahşice katledilmişlerdir.

13 Şubat 1918 tarihi Erzincan’a güneşin yeniden doğduğu gün olmuştur. Ordumuzun başında Erzincan’a giren Kazım Karabekir Paşa, o gün karşılaştığı manzarayı şöyle anlatır: “20 bin Türkü bağrında taşıyan Erzincan kasabasında bir avuç insan kalmıştı. Eğer askerî dairenin içinde ve yanı başındaki müşirlik konağında yakılmak üzere hapsedilen insanları kurtarmak nasip olmasaydı belki de kasabada tek bir kimse göremeyecektik. Bütün kuyular şehit edilmiş insan cesetleriyle doluydu. Bir hayli yerlerde de binalar içinde yakılmışlardı…”

Erzincan, Kazım Karabekir, Kaymakam Halit Bey gibi Anadolu’yu yeniden vatan yapan kahramanlar sayesinde 102 yıl önce yeniden tarih sahnesine döndü. Daha sonraki yıllarda deprem felaketleriyle de sarsılan ve nüfusunun önemli bir bölümünü kaybeden Erzincan, yaşadığı acılara direnerek hayata bağlandı ve yeniden toparlandı.

Bu duygu ve düşüncelerle Erzincanlı hemşehrilerimizi en kalbî duygularla selamlıyoruz. Birlik ve beraberliğimizin daim olmasını niyaz ediyoruz. Erzincan’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 102’inci yılını tekrar kutluyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekir, Kaymakam Halit Bey gibi kurtarıcı önderlerimizin başta olmak üzere bütün şehitlerimize ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz” ifadelerini kullandılar.

 

Diğer Haber

Bereketli bir sezon için üreticiyle el ele

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elemanlarınca …