Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Karakeçili, Kırım Kongo kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığında özellikle hayvancılıkla uğraşanların risk altında olduğunu belirtti.
Havaların ısınmasıyla birlikte kene popülasyonunda artış olacağı ve kene ısırtması sonucu meydana gelebilecek Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının insan sağlığını ciddi şekilde tehdit edildiği için vatandaşlar uzmanlarca uyarılıyor.
Karakeçili, KKKA hastalığının Türkiye’de ilk kez 2002- 2003 yılında görüldüğüne işaret ederek, Erzincan’ında içinde bulunduğu endemik olarak bu hastalığın görülmeye devam ettiğini dile getirdi.
Bahar ayının gelmesiyle nisan ayından başlayıp eylül aynı sonlarına kadar KKKA vakalarının görüldüğünü dile getiren Karakeçili,: ‘ bu hasta vaka oranlarında en çok risk altında olan hayvancılıkla uğraşan kişiler. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız, hayvanların üzerinde keneleri eziyorlar. Kenelere çıplak elle dokunmamalı konusunda uzmanlar sıklıkla uyarıda bulunuyor.
Öte yandan keneden korunmak için yapılması gerekenler ise, kırsal bölgeye giden veya piknik yapmak için kırsal alana giden vatandaşlar, keneler genel olarak yerde olurlar. Kırsal alanda pantolon paçalarının çorap içine sokulması, açık renk kıyafet giyinilmesi, sandalet yerine kapalı spor ayakkabı giyilmesi gibi tedbirler alına bilinir. Kırsal kesimden dönen vatandaşlar da mutlaka üzerlerini kontrol etmeli uyarılarında bulunuldu.