Erzincan Medyasında İz Bırakanlar Anıldı

Erzincan Kent Konseyince düzenlenen “Ahde Vefa Buluşmaları” kapsamında Özsöz Gazetemiz Kurucusu Merhum Kazım Erdem Özsoy ve Erzincan medyasında iz bırakanlar duayenler anlatıldı. 

Erzincan Kent Konseyi tarafından hazırlanan Ahde vefa buluşmaları kapsamında Erzincan medyasında iz bırakanlar konuşuldu. Erzincan Kent Konseyi Erzincan’ın kültürüne, sanatına ve değerlerine sahip çıkmak amacıyla bu alanda iz bırakanları, yeni nesillere aktarıyor.  Erzincan Belediyesi çok amaçlı salonda gerçekleşen Ahde vefa buluşmalarına Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, Erzincan Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Halil Odabaş, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Erzincan Vali Yardımcısı Çağlayan Aydın, Kent Konseyi yönetim Kurulu üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Erzincan Kent Konseyi Başkanı Hikmet Köksal,  Konseyin 2020 yılında yapacağı projelerden bahsetti. Köksal açıklamasında; “2020 yılı için tasarımı yapılan 24 adet projenin sadece Âhde vefa buluşmaları ile sınırlı değil. Kayda değer olan birkaç tanesini size arz edeyim. Bunların içerisinde Erzincan’da ilk defa uluslar arası platformda 60’a yakın yayın evinin katılımı ulusal şartta 12 adet yazarımızın ve yerel yazarlarımızın da iştirakı ile geniş çaplı bir fuarı düzenlenecek böylece kültür hareketine çok önemli bir katkıda bulunacağımıza inanıyorum. Bir başka projemiz çoğunuzun hatırlayacağı 1992 depreminden sonra Erzincan’a Prof. Dr. Cemal Aytemiz’in de kadrosunda bulunduğu Interplast Türkiye Derneği plastik cerrahi ekibi davet edilerek doğuştan anomali olan veya sonradan vücutlarında herhangi bir şekilde şekil bozukluğu olan çocuklarımızın ve yavrularımızın tedavisi için Erzincan Üniversitesi ve Tıp Fakültesinin paydaşlığında ve desteğinde bir sağlık haftası düzenlenecek. Bir başka Programımız ise Türkiye Engelliler Derneğinin iştiraki ve paydaşlığında Erzincan’da 50 Adet engelli çocuğumuza akülü araç 20 adet işitme engelli çocuğumuza da işitme cihazı dağıtım töreni yapılacak. Bir başka önemli projemiz ise Türkiye’de ilk defa değerli dostum Tahir Erdoğan Şahin’in rehberliğinde ve liderliğinde yapılmış olan Yayla akademi çalışmasını çok daha geniş çapta ve ulusal çapta yapmayı planlıyoruz” dedi.

Erzincan Onun Zayıf Noktasıydı                         

Erzincan’da uzun yıllar gazetecilik yapan ve iki yıl önce hayatını kaybeden Özsöz Gazetesi Kurucusu Kazım Erdem Özsoy’u ise yakın arkadaşı Fevzi Sarıçiçek anlattı.  Sarıçiçek; “Özsoy, Erzincan sevgisiyle de öne çıkan bir kişilikti, Neredeyse otuz yıllık Erzincan hikâyemin 28 yılında hep vardı. Paylaşmayı, kavgayı, azmetmeyi; bir memlekete nasıl sevdalanıldığını onda gördüm. Söz konusu Erzincan olunca gözünü budaktan sakınmazdı. Açlığı, yokluğu iliklerine kadar hissetmiş, çocuk yaşta yaşlı bir adamın peşinde bir teneke buğday için Bağıştaş’a gönderildiğnde peşlerine takılan kurttan nasıl kurtulduğunu defalarca dinlemiştim kendisinden. Kemaliye’de Yeşil Eğin Matbaasında Yeşil Eğin, Arapgir Postası, Divriği’nin Sesi, Demokrat İliç gazeteleri ilk defa onun elinden gün yüzüne çıkmış; 54. Yılında Arapgir Postası’nı ve Nevzat Sezer’i yâde derken, Kâmuran Sezerle tanıştığında oldukça duygulanmıştı. En büyük hayali Erzincan Üniversitesi için gazetede haber yapar, köşe yazıları yazar, bu gazeteleri dönemin Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz’a gönderirdi. Rektör dayanamayıp sonunda kendisini aramış, “Benden ne istiyorsunuz?” diye sormuştu. “Üniversitemizi!” diyerek, destek istemişti. Erzincan onun zayıf noktasıydı. Vefatından bir kaç gün önceydi. Yanına uğradım.

Halsiz olmasına rağmen çok sevindi. İlk sözü, “Bunlar Şeker Fabrikasını satacaklar… Akıbet Sümerbank Fabrikası gibi mi olacak?” diyerek kaygılarını dile getirdi. Onu teselli ederek, bu sefer öyle olmayacak inşallah demiştim. Bir gün sonra oğlu Mustafa Özsoy onu Trabzon’a götürmüş, ertesi gün Trabzon’dan Kâzım Erdem Özsoy’un vefat haberi gelmişti. Ve ben 28 yıllık arkadaşımı, dostumu kaybetmiştim. Cenazesindeki kalabalık ve bu soğuk Erzincan akşamında bizimle olan dostlar bana onun bir sözünü hatırlattı. Bir gün çok kızmış, üzüntü ve sitemle, “Elli beş yıldır Erzincan’dayım hâlâ Erzincanlı olamadım!” demişti. Öyle değilmiş Kâzım Amca: Bu akşam gördük ki Erzincan seni çoktan bağrına basmış. Mekânın cennet olsun. Bu vesile ile Ahmet Dumlu, Şefik Aras, Rıfkı Kaymaz, Metin Tombul ve Hamdi Ülker ‘i de rahmetle anmamıza vesile olan Kent Konseyi’ne teşekkür ediyorum dedi.

Köksal’ın konuşmasının ardından Âhde vefa buluşmaları kapsamında anılan Yazar Ahmet Dumlu, Eğitimci Yazar Hamdi Ülker, Gazeteci Yazar Kazım Erdem Özsoy, Yazar Metin Tombul, Hat Sanatçısı Rıfkı Kaymaz ve Gazeteci Yazar Şefik Aras’ın öz geçmişleri okunarak video gösterimleri sunuldu ve yakın arkadaşları yazarlarla alakalı anılarını kürsüde katılımcılara paylaştılar.

Sunumların ardından edebiyete intikal eden yazarların ailelerine  “Âhde Vefa Buluşmaları” programı anısına plaket protokol tarafından takdim edildi.

Diğer Haber

Hafızlık ve Kur’an-ı kerimi güzel okuma yarışması yapıldı

Erzincan’da 2024 yılı camiler ve din görevlileri haftası münasebetiylemerkez ilçe erkek din görevlileri arasında yapılan …