28 Mart Perşembe , 2024

Erzincan’da 10 Kasım Atatürk’ü Anma Programı Yapıldı

Türkiye Cumhuriyet’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 83. Yıl dönümünde Erzincan’da törenlerle anıldı.

Çelenk programının ardından, İl Müftülük Konferans Salonunda Erzincan Mustafa Doğan  Anadolu Lisesi tarafından günün anlamına müteakiben program düzenlendi.

Düzenlenen programında açılış konuşmasını yapan Mustafa Doğan Anadolu Lisesi Okul Müdürü Sadi Alkan: ‘Çok yönlü bir lider ve üstün kişiliğe sahip olan  Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının üzerinden tam 83 yıl geçti. Her fani gibi o da payına düşeni yaşadı, kısacık hayatında bir milletin makûs talihini yenmesini sağladı ve dünya tarihinde de benzeri görülmemiş izler bırakarak bu dünyadan göçüp gitti. Bize düşen onu anmakla yetinmeyip anlamaya çalışmak ve ortak değerimizi gençliğe daha iyi tanıtmaktır.Onun en büyük emeli; Türk milletinin “En medeni ve refah seviyesi yüksek bir millet olarak varlığını sürdürme”si idi.Atatürk şöyle diyor: “ Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bağımsızlığından yoksun bir millet, medeni insanlık dünyası karşısında uşak olmak mevkiinden kurtulamaz.”

Mustafa Kemal ATATÜRK 6 Mart 1922’de Türkiye Büyük Millet Meclisinde yaptığı bir konuşmasında da şöyle diyor:

“ Artık vaziyeti düzeltmek için mutlaka Avrupa’dan nasihat almak, bütün işleri Avrupalıların emellerine göre yapmak, bütün dersleri Avrupalılardan almak gibi bir takım zihniyetler belirdi.Halbuki hangi istiklal vardır ki, ecnebilerin nasihatleri ve planları ile yükselebilsin?  Tarih, böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir.”Biz de diyoruz ki:” Bu ulus yokluğa, acıya, savaşa hatta ölüme göğüs germesini bilir; ama onursuzluğa dayanamaz. Bağımsızlık onu hak edenlerindir. Bu millet yüzyıllar boyunca verdiği mücadeleyle bu bayrağı ve istiklali hak etmiştir. Onu elinden alacak hiçbir güç yoktur, olamaz! “Çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkmanın eğitimle olacağına işaret eden Atatürk, eğitimin milli olması gereğine inanmıştır. Zira O, eğitimin gücünden bahsederken bir söylevinde : “Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı,yüce bir toplum olarak yaşatır; ya da bir milleti esarete ve sefalete terk eder.”demektedir.

Atatürk bağımsızlığına çok düşkün bir liderdi. Ona göre Türk ulusu esir yaşayamazdı. Bu nedenle Milli Mücadeleyi Anadolu satında başlattığında parolası da “Ya istiklâl, ya ölüm” idi. Mücadeleci bir ruha sahip olan ve milletine sonuna kadar güvenen Atatürk, Amerikalı bir generale bu hususta şöyle söylemiştir: “…bir millet, top yekûn kurtulmaya karar verir de harekete geçerse onun özgürlüğünü ve bağımsızlığını elde etmesini engelleyecek bir güç dünyada yoktur.”En büyük eserim diye nitelendirdiği Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Atatürk, kuşku yok ki Türk ulusunun yetiştirdiği en büyük liderdir. İçinde bulunduğu asrı aşıp gelecek asırlara da ışık tutan bir dehadır.“Anadolu’nun bir Türk yurdu olma vasfını sona erdirmek isteyen vahşi emperyalizme karşı arkasına aldığı halkıyla top yekun bir mücadeleyi yürüterek Anadolu’yu haçlı işgalinden temizleyip yepyeni bir Türkiye’yi kuran” müstesna bir önderdir.Aynı çağda yaşayan, gerek kendi milletleri, gerekse dünya için endişe ve korku kaynağı olan bazı liderler, bu gün ya unutulmuşlardır, ya da kötü miraslarıyla anılmaktadırlar. Oysaki; kişiliği kendi ülkesinin sınırlarını aşan Atatürk’ün ismi dünya tarihinin kahramanları arasında silinmeyecek şekilde yerini almıştır. Atatürk “Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir.” diyerek muasır medeniyetler seviyesine kuru sevdayla ulaşılamayacağını ifade etmiştir. Ve diğer bir söylevinde ise” Askeri zaferlerimizle mağrur olmayalım. Yeni ilim ve iktisat zaferlerine hazırlanalım.”diyerek günümüze ışık tutmuş bize hedefler koymuştur.Böyle bir lidere sahip, bizlere düşen görev ise yüzümüzü geleceğe dönmek, ufkumuzu geniş, hedeflerimizi büyük tutmak, 10 Kasım’ları aydınlık geleceğimizin esin kaynağı haline getirmektir. Ülkemizi daha saygın bir konuma getirebilmek için “milli birlik ve beraberlik” içerisinde siyasi kültürel ve ekonomik alanda daha fazla çalışmamız gerekir. Ancak bu şekilde Ulu önderin kutsal emanetini gelecek çağlara ve nesillere ulaştırabiliriz.   “Atatürk gibi insanlar, bir nesil için doğmadıkları gibi, belli bir devre için de doğmazlar; onlar önderlikleriyle yüzyıllarca milletlerin tarihlerinde hüküm sürecek insanlardır.” Asırların pek nadir olarak yetiştirdiği dâhilerden olan Atatürk’ü, aramızdan ayrılışının 83. yılında rahmet ve şükranla anıyor, aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz’ dedi.

Konuşmaların ardından Gerçekleştirilen programda Mustafa Doğan Anadolu Lisesi öğrencilerinin yer alarak hazırladığı slayt gösterisi ve 10 Kasım oratoryosu sunuldu.

İl Müftülük Konferans Salonunda düzenlenen programa Erzincan Valisi Mehmet Makas, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, 3.Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral  Davut Ala, mülki ve askeri erkan, kamu ve özel kuruluş temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Diğer Haber

Hafızlık ve Kur’an-ı kerimi güzel okuma yarışması yapıldı

Erzincan’da 2024 yılı camiler ve din görevlileri haftası münasebetiylemerkez ilçe erkek din görevlileri arasında yapılan …