Erzincan’da ‘Çiriş ve Işkın’ Tezgahlarda

Erzincan’da bahar ayının gelmesiyle birlikte dağların yüksek kesimlerinde yetişen ve şifa kaynağı olarak bilinen ‘çiriş ile ışkın’ otu tezgahlardaki yerini aldı.

Erzincan’ ve çevresinde  dağların  yüksek kesimlerinde yetişen çiriş ve ışkın otu uzun süren kış mevsiminin ardından baharın gelmesiyle köylüler tarafından toplanmaya başlandı. Toplanan otlar, kent merkezindeki  Pazar yerlerinde seyyar satıcılarca satışa sunuluyor. Çiriş otu özellikle bir çok yemekte kullanılarak sofralarda yerini alıyor. Doğal olarak çok sağlıklı olduğu söylenen bu iki ot vatandaşlarca tercih ediliyor. Bir çok pazarcının geçim kaynağı olan çiriş ve ışkın otunun kilo 20 ile 40 tl arasında değişiyor. Havaların ısınmasıyla işlerinin açıldığını dile getiren seyyar satıcılar, çiriş ve ışkın otu Nisan ayında başlıyor. Bu otların toplanması zahmetli oluyor. Dağların yüğksek kesimlerinde toplanarak getiriliyor. Otlar çok faydalı odluğu için tercih ediliyor. Çiriş otundan yemekler yapılıyor. Işkın otu çok faydalı. Çiriş otunun kilosu 20 tl den satılırken, ışkın 20 ile 40 tl arasında satılıyor. Bizlerde burada satarak para kazanıyoruz’ dediler.

Diğer Haber

Bereketli bir sezon için üreticiyle el ele

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elemanlarınca …