İçme Sütü Üretimi %14,2 Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu, 2020 Eylül ayı Süt ve Süt Ürünleri Üretimi istatiklerini açıkladı. TÜİK’den edinilen veriye göre Ticari süt işletmelerince Eylül ayında 772 bin 552 ton inek sütü toplandı.  Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre toplanan inek sütü miktarı %5,7 arttı, Ocak-Eylül döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %4 arttı. Eylül ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,5, protein oranı ise ortalama %3,2 olarak tespit edildi. Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan içme sütü üretimi %14,2 artarak 128 bin 957 ton olarak gerçekleşti. Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre içme sütü üretimi %12,1 artarak 1 milyon 200 bin 860 ton olarak gerçekleşti.

Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan yoğurt üretimi %8,8 artarak 110 bin 346 ton, Ocak-Eylül döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,9 azalarak 843 bin 535 ton olarak gerçekleşti. Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, tam yağlı süt tozu üretimi %29,6, yağsız süt tozu %25,1, kaymak üretimi %19,2, inek peyniri üretimi %16,2 artarken, tereyağı üretimi %2,1, ayran üretimi %10,4, diğer peynirler (koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri) %18,6 azalmıştır. Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre tam yağlı süt tozu %12,9, inek peyniri %10,3, tereyağı üretimi %6,9, kaymak üretimi %5,4, yağsız süt tozu %4,7 artarken, diğer peynirler (koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri) %7,1 ve ayran üretimi %13,6 azalmıştır.

Diğer Haber

Erzincan 7 proje ile katılacak

Tübitak 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projelerinde Erzincan  7 proje ile Erzurum Bölge Yarışmasına katılım hakkı …