Haber: Eren Varlı
Daha önce şiddet ve terör, ölüm ve sonsuzluk, doğa ve kent, tarihsel mimari, iklim, mülteci sorunu, şehir yapılanması gibi birçok kavram üzerine çalışmalar yapan Prof. Mehmet Kavukcu, yaptığı bu yeni performans ile trajikomik bir durum olarak adlandırdığı doğal yaşamı olumsuz etkileyen atık oluşumunu ve israfı/savurganlığı kinayeli bir dille ele aldı. Erzincan şehir çöplüğünde gerçekleştirdiği performansında Kavukcu, özellikle çöplükte bulunan oyuncaklar üzerinden kurguladığı çalışmasıyla çevre kirliliğinin gelecekte insanlığı ve çocukları büyük oranda etkileyeceğine dikkat çekti. Çöplükten topladığı çocuk oyuncaları ile bir çocuk parkı kurarak ardından bu çöplük-oyun parkında oynayarak performansını sürdüren Kavukcu, tüketim çılgınlığının temelinde bulunan keyif alma, arzu, eğlence gibi haz veren duygular bağlamında gereksiz ve aşırı tüketimi göstermeye çalıştı.
Atık üretimi ile mücadeleyi de destekleyen sanatçı, “ çöplük, bir atık alanı olmasının yanı sıra, performans aracı olarak değerlendirilmesi bağlamında bir geri dönüşümdür. Bu dönüşüm aynı zamanda izleyicinin belleğinde iz bırakacak ve izleyicinin kendi yorum ve tepkileriyle de yaşamını sürdürecektir. Bu çalışma anlamsal olarak, ulusal ve uluslararası bir çerçevede bir sanat yapıtı olarak geleceğe ve geleceğin çocuklarına uyarı ve umut ışığı olacaktır. Atık alanının geri dönüşüme tabii tutulmasını sağlayan tesislerin kurulması da yaşanan bir başka gerçeklik ve gelecek adına umut vericidir” dedi.
Akademisyen kimliği ile bu performansı gerçekleştirerek atık ile mücadelenin ilk unsurunun eğitim olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Mehmet Kavukcu, bu çalışmanın gerçekleştirilmesinde kendisine maddi ve manevi destek veren başta Erzincan Valisi Ali Arslantaş olmak üzere Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun’a ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent’e teşekkürlerini iletti.