28 Mart Perşembe , 2024

“Ölümden Değil İnsan Amelinden Korkmalıdır”

Özel Haber: Eren VARLI

Erzincan İl Müftülüğü Uzman Vaizi Emine Sağlam, Koronavirüs tedbirlerinin ibadethanelerde de uygulandığı bu günlerde sosyal medya üzerinden “İslam’ın Temizliğe Verdiği Önemi” anlattı.

Erzincan İl Müftülüğü Uzman Vaizi Emine Sağlam, sosyal medya üzerinden İslam’ın Temizliğe Verdiği Öneme ilişkin konuştu. Erzincan İl Müftülüğü Uzman Vaizi Sağlam; “Bu günler bizim için tövbe günlerimizdir. Gelin yeni baştan tövbeye sarılalım. Gelin yeni baştan hatalarımıza istiğfar edelim” dedi.

Sağlam konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “Erzincan’ımızın değerli insanları medeni ve güzel insanlar hepinizi Allah’ın selamı ile selamlıyorum. Allah’ın selamı rahmeti bereketi mağfireti ve inayeti hepimizin üzerine olsun. İçinden geçmekte bulunduğumuz süreçte kendimizi sanki ellerinden oyuncakları alınmış çocuklar gibi hissediyoruz. Allah razı olsun değerli müftümüz sayın Mehmet Emin Çetin hocamız takdir ve tensipleriyle bu şekilde sizlerle buluşmayı uygun gördüler. Biz de bu şekilde size ulaşmaya çalışıyoruz.

Sanki Abdesti Tarif Ediyorlar

Rabbim inşallah hayırlara vesile eylesin. Değerli insanlar içinde geçmekte bulunduğumuz süreç gerçekten insanlık aleminin topyekûn imtihan olduğu anlar ve süreçlerdir. Allahuteala zaman zaman insanları bazen kıtlıkla, bazen yoklukla, bazen bollukla, bazen de çeşitli hastalıklarla imtihan etmektedir. Bunun Kur’an-ı Kerim’den ayeti deli de mevcuttur. Şu anda içinden geçmekte olduğumuz süreçte özellikle Çin’in şehrinde meydana gelen bir virüs, bir salgınla karşı karşıyayız. İnternetlerden sosyal medyadan eminim ki sizler de çeşitli şekilde bu süreci iride eden mizah yoluyla uzaklaştıran farklı bilimsel makaleler de bu süreçte birçok şeyleri okumuşsunuzdur. Ama şunu gördük ki Allahuteala ayeti kerimede gerçekten güzel dinimizde sanki cenabı Rabbülalemin insanlara biraz da böyle burunlarını sürterek mi artık her ne şekilde ise bizi fabrika ayarlarımıza tekrar geri getiriyor gibi. Bu din güzel dinimiz İslam Allah’ın insanları üzerine yarattığı yani insan fıtratının hiç yabancı olmadığı kaide ve kurallarla tensip edilmiş düzenlenmiş Allahuteala’nın razı olduğu yegâne hak dindir ve dinimizin en çok üzerinde durduğu konulardan bir tanesi de temizliktir.

Biz ilmihallerde ilahiyatçılar olarak ilk okumaya başladığımızda temizlik bahsi ile başlarız. Çünkü önce temizlik önce usul sonra gusül olacaktır. Usulsüz vusül olmaz yani kuralsız kaidesiz bir yere varılmaz diye bize hocalarımız öğretmişlerdi. Evet temizlik Efendimiz Aleyhissalatu Vesselam’ın da buyurduğu gibi abdest namaz Allahuteala yaklaşacağımız en önemli konulardan ibadetlerden bir tanesi abdest namazın anahtarı namaz cenabı Rabbülalemin kavuşmanın anahtarı ve gördük ki bu süreçte insanlar gerçekten bilerek ya da bilmeyerek evet sanki abdesti tarif ediyorlar. Sanki temizliği vurguluyorlar, insanlara gelin şöyle şöyle yapın diyorlar ve kendi şahsım adına da söylüyorum belki de bizler günde 5 kere abdesti alırken acaba biz de abdestin içindeki sünnetleri de unuttuk mu? diye kendime sordum ve belki de yapmadığımızı unuttuğumuzu fark ettik. O da neydi hilallemek insanlara ellerin nasıl yıkanacağı gösteriliyor, sanki diyorlar ki evet abdestin sünnetinden hilallemeyi yapın diyorlar. Efendimiz Aleyhissalatu Vesselam sadece bu mu? Evet temizlik imandandır ve temizlik imanın yarısıdır. Sizden biriniz abdeste kalktığı zaman ellerini yıkasın, hilallesin abdest alırken ağzını yıkarsın hilallesin.

Fabrika Ayarlarımıza Gelme Sürecini Yaşamaktayız

Zira bu durum dişlerin arınmasına ve güçlenmesine vesiledir buyurmuşlardır. Sadece abdest mi? bunun dışında Efendimiz Aleyhissalatu Vesselam her haliyle her şekliyle bu dinin en güzel müfessiri en güzel tebliğcisiydi. Bizlerde efendimizi onun sünnetini örnek alarak cenabı Rabbülalemin ne buyuruyor, evet onda sizin için üsve-i hasene en güzel örnekler vardır.

Bir virüs ile karşı karşıya kaldık insanlık neredeyse krizlere girdi ve bizler kendinize yeniden gelme belki de tekrardan fabrika ayarlarımıza gelme sürecini yaşamaktayız. Bizlerin bu aşamada bu süreçte düşen insanlara bunları belki de anlatmaktır. Sadece abdest mi hayır, beden temizliği çevre temizliği ve bize emanet olarak verilen her şeyin temizliği. Dedi ki insanoğlu ruh ve beden müteşekkil bir varlıktır. Sadece bedenin değil ruhların temizliğini nasıl yapacağız? Sadece bedenleri korumak değil ruhlarımızı nasıl koruyacağız? Allahuteala Kuran’ı Kerim’de buyurur ki bakara suresi 222. Ayeti kelimede şüphesiz Allah tövbe edenleri ve temizlenenleri sever tövbe etmek ve temizlenmek. Demek ki sevgili kardeşler bedenlerimiz nasıl ki suyla sabunla sair temizleyici şeylerle temizleniyorsa aslında ruhlarımıza tevbe ile temizlenmektedir. Kur’an-ı Kerim’de cenabı Rabbülalemin Maide suresinin 6. Ayetinde abdesti dize adım adım açıklar. En ufak bir ayrıntı aklanmadan muazzam bir şekilde temizlenme şekilleri anlatılır. Ama diğer taraftan Şems suresinde yine Rabbülalemin 9 kere yemin ederek bir şeye işaret eder.

Ölümden Değil İnsan Amelinden Korkmalıdır

O da nedir? Evet nefislerini temizleyenler kurtuluşa ermişlerdir. Peki nefis tezkiyesi yani ruh tezkiyesi nasıl olacak. Evet hep ölümden korkuyor insanlar bu süreçte. İnanın kendi şahsım adına söylüyorum. Ölümden değil insan amelinden korkmalıdır. Zira bu fani bedenlerimiz eninde sonunda emanettir ve geldiği yerlere geri döneceklerdir. Ha bugün olmuş ha yarın olmuş ama ölmeyecek bir cevher var bizdeki o da nedir ruhlarımızdır. İşte o ruhlarımızı da temizleme yöntemleri ancak tevbe iledir. İşte Allahuteala’nın işaret buyurduğu şey nefisleri temizlemektir. Peki nefislerin kirleri nelerdir? Evet nefis kirleri kibir haset yalan gıybet iftira evet bunlar maalesef ruhlarda açan ovulması ve sarılması mümkün olmayan derin hastalıklar bırakan manevi virüslerdir. İşte ben derim ki Rabbim sen bizi kendi bildiğin yöntemlerle bu maddi virüsten vatanımızı milletimizi memleketimizi Âlem-i İslâmı sen koru ya Rabbi.

Ama asıl olan o ruhlarımız da derin izler ve derin yaralar açacak olan manevi virüsleri, asıl bizlere temizlemeyi nasip eyle. Bizler temizlenelim ki hiç ölmeyecek olan manevi cevherimizi senin huzuruna tertemiz çıkaralım ve senin nur cemalini görmeye layık kıvamlara getirelim. Evet bu süreçte birçoğumuz evlerde kalmaktan şikâyet ettik. Birçok yazılar yazıldı, çizildi vay yemeği yönelenler, işte boşanmalara çıkanlar, vay bir arada yaşayamayanlar vesaire. Evet, maalesef bunları sosyal medyadan sizde okumuşsunuzdur biz de okuyoruz.

Evet, aksine evlerimizi birer temizlenme süreci bu süreci kabul edelim. Evlerimizi de evet temizlenen yuvalar haline getirelim. Gelin hepimiz kendimizi yeni baştan fabrika ayarlarına geri getirelim. Zira Allahuteala buyurur ki evet Allah temizleri temizlenenleri sever diğer taraftan yine Kur’an-ı Kerim’de Nur suresinde cenabı hak buyuruyor ki madden manen alınan insanlar birbiriyle anlaşabilen insanlardır. Maddi ya da manevi kirleri olan insanlarda birbirleri ile anlaşamaz diyor cenabı Rabbülalemin.

Onun için evet manevi kirlerimiz mi var, birimize hasedimiz mi var evet neyimiz varsa maddi anlamda yeni baştan kendimizi rektefe edelim Yeni baştan kendimizi düzenleyelim yapmış olduğumuz yanlışlarımızdan dönmek için Allah’ın kitabına Resul’ünün sünnetine Efendimiz Aleyhissalatu Vesselam’ı önümüzde rehber görüp onun yolundan izinden gitmeye gayret edelim. Sadece bizim için yetmez evet yavrularımızı evlatlarımızı da bunu yapalım. Efendimizin sünnetine alıştırmaya çalışalım. Abdest aldıralım. İnşallah Efendimiz öyle buyuruyor sizden birinizin evinin önünden bir ırmak aksa önünde gitseniz bir tanemiz orada 5 kere yıkansanız siz de herhangi bir türde kirden eser kalır mı tabii ki kalmaz. Evet bu maddeyi anlamdaki temizliktir ama diğer taraftan da şeytan aleyhillane Hz. Adem’i malum imtihanıdır, Âdem yüzünden cennetimi kaybettim dedi.

Tövbe Kapısı Bizim İçin Açık

Allah Azze ve Celle ye Yarabbi bana müsaade et de ben de ona cennetini kaybettiğim demiştir. Allahuteala’dan evet o zaman sen verilenlerdensin buyurmuştur. Arkasından da şeytan aleyhillane Yarabbi yemin olsun ki onların canları bedenlerinde bulunduğu sürece onlara önlerinden alanından sollarından yaklaşacağım ve onları doğru yoldan saptıracağım demiştir. Ama Allahuteala hazretleri de evet zatıma ve şanıma yemin olsun ki ben de onlara canları tellerinde olduğu sürece tövbe kapılarını açık bırakacağım buyurmuştur. Demek ki bizim canımız tenimizde ise hala hala yaşıyorsak hala nefes alıp verebiliyorsak demek ki bizi Rabbimiz hala çok seviyor ve halâ tövbe kapısı bizim için açık.

Gelin yaptığımız hatalarımız varsa dönelim Efendimiz Aleyhissalatu Vesselam cuma hutbelerinde her zaman okunur çok muazzam bir sözü vardır. Efendimiz hatasından dönen sanki onu hiç yapmamış gibidir o zaman hatalarımızdan döneceğiz. Tevbe peki bizim anladığımız şekli ile mi? Tevbe, bir insanın yaptığı yanlıştan hatadan onun farkına varıp ebediyen onu bir daha yapmamak üzere o hatayı terk etmesinin adıdır. Yoksa bir insanın aynı hatayı yapıp tövbe deyip sonra tekrar onu yapması değildir. Aksine tövbe yapılan hatadan dolayı kalbin gönlün evet mahzun olması yapılan hatadan dönmenin adı Tevbe iken gönlün ruhun üzüntü duyması mahzun olmasının adı da istiğfardır.  İşte bu günler bizim için istiğfar günlerimizdir. Bu günler bizim için tövbe günlerimizdir. Gelin yeni baştan tövbeye sarılalım. Gelin yeni baştan hatalarımıza istiğfar edelim ve inşallah ölmeyen cevherimiz olan ruhlarımızı öldürmemek için onları temizleme gayreti içine girelim. Bu günler inşallah geçecektir” ifadelerini kullandı.

Diğer Haber

Hafızlık ve Kur’an-ı kerimi güzel okuma yarışması yapıldı

Erzincan’da 2024 yılı camiler ve din görevlileri haftası münasebetiylemerkez ilçe erkek din görevlileri arasında yapılan …