28 Mart Perşembe , 2024

SOBALI EVLERDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Can güvenliği ve evin daha iyi ısınması açısından alınan sobanın büyük önem taşıdığı belirtiliyor. Yarım asırdır  dede mesleğini  sürdüren Coşkun Önder; “Soba alırken nasıl bir soba almalıyız dumandan zehirlenmemek için sobayı nasıl yakmalıyız gibi konular hakkında bilgiler verdi.

Erzincan’da dededen kalan sobacılık mesleğini devam ettiren Coşkun Önder konu hakkında şu açıklamalarda bulundu; “  Sobada öncelikle soba yapım kalitesi sobanın kendisinde turbo sistem dediğimiz dönerek yanan bir sistem. Onunla  yandığı için sobalarımız  kuzineler sac sobalar hariç diğer sobalarda öncelikle bacaların temiz olması, ikincisi bacada cereyan olmaması. Özellikle ilk soba yaktığımız zaman üsteki delikle alta kullandığımız şu delik aynı anda açık olmaması lazım. Birinin kapalı birinin açık olması lazım ikincisi sobanın arkasında  klape kapalı bile olsa yüzde 25 açıktır. Zehirlenmemek için bunun açık olması lazım sobanın kömürü az yaktığın zaman kömür tutuştuktan kızarmaya başladığı zaman buranın kapatılması lazım ki kömürü az yaksın. Bundan sonra boru üst boru sobanın üst kısmı nasıl olduğunu temiz olup olmadığını oranın kurum tutup tutmadığını denetlenmesi lazım. Oranın açılması lazım bu şekilde yakıldığı zaman soba hem az yakar. Erzincan’da turbo sobalar yıllarca olduğu zaman biz hiç soba zehirlenmesiyle karşılaşmadık. Bunun yanında turbo özelliği olmayan sıradan derme çatma sobalar olduğu zaman sobanın ve rüzgârın geri gelmesiyle zehirlenmeler olmaktadır. Sobada kesinlikle cereyan olmamalı ve üst boruların temiz olması sabanında üsten yakılmasını özellikle tavsiye ediyorum. Bunun yanında motorlu  elektrikli çatıya takılıp ta borularınızı temizleyen bacanızı temizleyen malzememiz var bacaların en üst kısmına takılan aşağıdan elektriğe taktığınız zaman borudaki bütün dumanınızı kurumunuzu alıyor. Haftada 5  dakika çalıştırdığınız zaman hiçbir şekilde bacanın ve boruların kurum yapmadığı içinde geri tepme ve zehirlenme riskiniz olmuyor” diye konuştu.

Diğer Haber

Hafızlık ve Kur’an-ı kerimi güzel okuma yarışması yapıldı

Erzincan’da 2024 yılı camiler ve din görevlileri haftası münasebetiylemerkez ilçe erkek din görevlileri arasında yapılan …