18 Nisan Perşembe , 2024

Tifüs Aşısının Erzincan’daki Uygulamaları İncelenecek

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ertuğrul Erhan ve Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Akpınar,  Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Prof. Dr. Akın Levent’i ziyaret ederek beraber hazırladıkları “Türkiye’de Bakteriyoloji Alanında Gelişmeler (1876-1938)”  isimli kitabı hediye ettiler.

Rektörlük makamında gerçekleşen ziyarette Doç. Dr. Deniz Akpınar ve Dr. Öğr. Üyesi Ertuğrul Erhan, Rektör  Prof. Dr. Akın Levent ile bir süre sohbet ederek kitap hakkında bilgi verdiler. Akpınar ve Erhan;  “Bu kitap ile “Bakteriyolojihane-i Şahane açılarak modern bakteriyolojinin bu ülkede tam manasıyla yerleşmesini ve bu konuda hekimlerin eğitimi ve yetiştirilme çabalarını; ayrıca Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nde toplu ölümlere sebep olan tifüs hastalığı ile ilgili alınan önlemler ve aşı uygulamalarıyla ilgili ülke genelindeki bilgileri ortaya koymaya çalıştık.” dedi.

Bunların yanı sıra Türk Tıbbında meydana gelen öncü çalışmalara da kitapta değindiklerine değinen Akpınar ve Erhan, Tifüs salgınının nedenleri, verdiği zararlar, salgınlara karşı yapılan tıbbi çalışmalar ve özellikle tifüs etkeninin henüz tespit edilmemesine rağmen, dünyada ilk defa uygulanan tifüs aşısının Erzincan’daki uygulamaları incelenerek konuya bilimsel bir bakış açısı kazandırmayı amaçladıklarını belirttiler. Rektör Prof. Dr. Akın Levent de kendisine hediye edilen kitaptan dolayı Akpınar ve Erhan’a  teşekkür ederek çalışmalarında başarılar diledi.

Diğer Haber

Erzincan Belediyesi ve KUDAKA arasında ulaşım için teknik destek projesi imzalandı

Erzincan Belediyesi ile KUDAKA arasında Dörtyol mevcut durum analizi ve ulaşım senaryolarının oluşturulması teknik destek …