Türkiye Kamu-Sen, Bütçede Hakkımızı İstiyoruz

Türkiye Kamu- Sen Erzincan İl Temsilcisi Gökhan Şahin, son dönemde yaşanan ekonomik gelişmeler, memur ve emeklileri ekonomik sıkıntıya sokmuştur açıklamasında bulundu.

Erzincan Cumhuriyet Meydanında bir araya gelen sendika üyeleri memurun hakları için alanlardayız dediler. Kamu Sen Erzincan Şube Başkanı Gökhan Şahin buradaki basın açıklamasında şunları kaydetti: ‘Geçen sene bugünlere göre dolar ve altında ki artış yüzde 82’lere ulaşmıştır, Dört kişilik ailenin aylık zorunlu harcaması 7770 TL’den, 9640 TL’ye ulaşmış olup, artış yüzde 24 Bir yılda ortalama memur maaşı  yüzde 35,6 erimiştir.Enflasyon resmi rakamlara göre yüzde 21,3, memur maaşına yapılan zam enflasyon farkı ile birlikte yüzde 16,4,  kaybımız yüzde 4,91 olmuştur.Son 10 yıldır memur maaşları enflasyon altında ezilmektedir.Memur ve emeklilerimiz, yoksulluk sınırının altında, en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz durumdalar.Toplu sözleşme görüşmeleri de yetkili etkisiz sendika yüzünden yaralara çare olmamıştır. Üç ay önce, sefalet zamlarına davul zurnayla imza atanlar, müjde diye duyuranlar yüzleri kızarıyor mu !Biz, o zaman da söyledik. “Bu artış ekonomik gerçeklerle bağdaşmıyor. Gelin bu metne imza atmayın.” diye çağrıda bulunduk. O zaman, toplu sözleşmede memurun idam fermanını imzalayanlar, şimdi çıkmış timsah gözyaşı döküp, kendi attıkları  imzaları unutuyorlar.Bir yıl içinde memurun zorunlu giderlerine karşı alım gücü aylık bin 87 lira eridi. Maaşlarda ki bu erime memurun alacak hanesinde dururken, yüzde 40’lara dayanan gerçek enflasyon karşısında memur ve emekliler  yüzde 12  ile  2022 yılını tamamlayamaz. Ocak ayında alınacak zam, mart ayı itibarı ile vergi dilimine gidecektir. Bu şartlar altında 2022’de memura gerçek anlamda hiç zam yapılmayacak, maaşlar mum gibi erimeye devam edecektir. Enflasyon farkı da, alım yükseltmeyecek. Ama her ne hikmetse kamuoyunda sanki memurların bir eli yağda bir eli de baldaymış gibi afaki maaş rakamları dolaşmaktadır. Halbuki kamuoyundaki rakamlarla memurlarımızın eline geçen rakamlar arasında dağlar kadar fark vardır. Doları, altını artık takip edemiyoruz.

Raflardaki ürün fiyatları sürekli artıyor

Durum böyleyken memurlarımız göstermelik zamlardan bıkmış durumdadır. Verdiğiniz zam, enflasyonun altındaysa buna zam denemez. Biz alım gücünü yükseltecek, ekonomideki büyümeden çalışana pay verecek gerçek bir zam istiyoruz. Herkes vergide adaletin sağlanmasını ve gelir vergisinin yüzde 15’e sabitlenmesini bekliyor. Memurlarımız 3600 ek gösterge bekliyor.Emekli yüzünün gülmesini bekliyor. Yardımcı hizmetliler, genel idari hizmetler sınıfına geçmeyi bekliyor. Kamuda çalışan tüm sözleşmeli personele ivedikle kadro verilmeli. Görülüyor ki toplu sözleşmenin nasıl bir facia olduğunu herkes şimdi daha iyi anlıyor. Biz o gün toplu sözleşmeyi kabul etmedik; bugünleri görerek masayı terk ettik. Daha üç ay sonrasını bile görmekten uzak olan yetkili sendika, bu hezimetin sorumlusudur. Hükümet, ivedilikle memur ve emekli maaş zamlarını gözden geçirmek zorundadır. 2022 yılı için, Enflasyon, büyüme, refah payı, gibi harcamalar ve geçmiş dönemde yaşanan kayıplar acilen giderilmeli, telafisi için ek zam verilmelidir.Biz, hakkımız olmayan hiçbir konuyu ve meblağı talep etmiyoruz. Sayın Bakanın “Memurlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz” sözünü hatırlatırız.Ağustos ayında imzalanan toplu sözleşme daha şimdiden erimiş, Sayın Bakan da bu gerçeği kabul etmiştir. Öyleyse gelin çok geç olmadan memur ve emekliye ek zam vererek, bu yangını söndürün.Ayrıca reel büyümeden hak ettiğimiz payı da istiyoruz. Ek zam ve refah payı kamu çalışanlarının analarının ak sütü kadar helaldir.Ekonomik olarak zor günler geçiren milyonların umutlarını boşa çıkarılmamalı, İğneden ipliğe her şeye zam yağmur gibi yağarken,  tüm memur ve emekliye ek zam yapılmasını talep ediyor’ diye konuştu.

 

 

Diğer Haber

Bereketli bir sezon için üreticiyle el ele

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elemanlarınca …