28 Mart Perşembe , 2024

Yaz İle Gelen Tehlike; Güneş Çarpmasına Dikkat!

Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ufuk Kuyrukluyıldız, güneş çarpması ve alınması gereken önlemler ile ilgili olarak açıklamada bulundu.

Başhekim Doç. Dr. Ufuk Kuyrukluyıldız konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “havaların ısınmasıyla birlikte güneş çarpmalarına dikkat etmek gerekiyor. Bu konuda yaşlı hastalarımız özellikle günün öğle saatlerinde 11 ile 4 arasında mümkün mertebe dışarıya çıkmamaya özen göstersinler. Vatandaşlarımızın bol sıvı almaları gerekmekte aksi halde böbrek yetmezliği gibi bazı sıkıntılarla baş başa kalabilirler. Açık renkli giysiler tercih edilmeli ve terleme ile kaybedilen sıvıları bol su ile telafi etmek gerekir“ dedi.

Kuyrukluyıldız konuşmasının devamında şunlara yer verdi; “Güneş çarpması çoğunlukla dikkatsiz davranma sonucu oluşur. Özellikle yaz aylarında insanların bronzlaşma hevesleri ağır sonuçlara yol açabilir. Kısa sürede yanık bir tene kavuşmak isteyen çoğu kişi güneşe çıktıkları ilk gün çok uzun süre güneş altında kalır. Oysa bunun sıcak çarpmasının yanı sıra yanıklara da yol açması gibi ciddi sonuçları bulunur. En iyisi güneşe yavaş, yavaş alışmak ve bu konuda aşırıya kaçmamaktır. Güneşe çıkarken güneş ışınlarının açısını da göz önüne almak gerekir. Güneşin en tehlikeli olduğu saatler öğle saatleridir. Kişiler güneş altında uzun süre kalırlarsa beynin alt tarafındaki ısı düzenleme merkezi bozulur ve vücut ısısı hızla yükselir. Vücudun iç sıcaklığı 40 derecenin üzerine çıkar, bu noktada hayat tehlikeye girer. Beyin hücrelerinde tahribat oluşur. Isı düzenleme merkezi vücut ısısını kontrol edemez hale gelir cilt kırmızı, sıcak ama kuru bir hal alır. Vücut dış ısıyla baş edemeyeceğini anlayınca bir noktadan sonra terlemeyi bırakır. Vücut ısısının 40 derecenin üzerine çıkışından sonra 15 dakika yaşamak mümkündür. Nabız kuvvetli ve dolgun atmaya başlar, kusma ve baygınlık hissi gelir.

Güneş çarpmasında ne gibi belirtiler olur

Yüz ve baş derisi ısınır, kızarır. -Halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, huzursuzluk, mide bulantısı görülür. – Yüksek ateş ( 41 – 42 derece) , bilinç kaybı -Nabız sayısında artış – Terlemenin olmaması – Ensede sertlik hissedilir. -Ağır vakalarda bilinç kaybolur.

Güneş çarpmasında yapılması gerekenler ise şu şekilde

Hasta çok hızlı bir şekilde soğutulmalı. Hasta serin bir yere götürülmeli, vücudu sıkan giysiler çıkarılmalı, başıma soğuk kompres veya buz torbası konulması önerilir. Ateş çok yüksekse vücudun ıslak bir çarşafla sarılması gerekir. Vücut sıcaklığını takip edilmeli, sıcaklık 38 – 39 dereceye düşünceye kadar soğutmaya devam edilmeli. Ateş 38 derece ‘ye kadar düşürülebilir ama daha aşağı inerse hastanın dolaşım şokuna girebileceği unutulmamalı. Alkollü içecekler kesinlikle verilmemeli. Bilinci ve davranışları normalse içecek bir şey verilmeli. Eğer bilinci yerinde değilse içecek bir şey verilmemeli, boğulmasına neden olabilirsiniz. Kusuyorsa yan yüzükoyun yatırılmalı. Çok acele tıbbi yardım çağırılmalı.”Son günlerde havaların ısınması ile birlikte güneş çarpmalarına dikkat etmek gerektiğini söyleyen Kuyrukluyıldız, bu konuda yaşlı hastalarımız özellikle günün öğle saatlerinde 11 ile 4 arasında mümkün mertebe dışarıya çıkmamaya özen göstersinler. Vatandaşlarımızın bol sıvı almaları gerekmekte aksi halde böbrek yetmezliği gibi bazı sıkıntılarla baş başa kalabilirler. Açık renkli giysiler tercih edilmeli ve terleme ile kaybedilen sıvıları bol su ile telafi etmek gerekir” diye konuştu.

Diğer Haber

Hafızlık ve Kur’an-ı kerimi güzel okuma yarışması yapıldı

Erzincan’da 2024 yılı camiler ve din görevlileri haftası münasebetiylemerkez ilçe erkek din görevlileri arasında yapılan …