1 Mayıs Çarşamba , 2024

Köyümde Yaşamak İçin “1 Sürü” Nedenim Var Projesinin Protokolü İmzalandı

Erzincan’da küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilen ve Köyümde Yaşamak İçin “1 Sürü” Nedenim Var Projesi çerçevesinde Valilik toplantı salonunda Vali Mehmet Makas başkanlığında; Milletvekili Sayın Burhan Çakır, Ziraat Bankası Erzurum Bölge Yöneticisi Mahmut Şencan, proje paydaşları ve ilgili idarecilerin katılımı ile protokol imzalandı.

Proje kapsamında Erzincan ili ve ilçelerinde koyun varlığının artırılması ve bu konuda faaliyet gösteren üreticilerin sürülerinin ve ölçeklerinin büyütülmesi ile küçükbaş hayvan varlığının artırılması, atıl işletme kapasitelerinin üretime kazandırılması, yerel koyun ırklarının artırılarak bölgesel kalkınmayı ve yerel koyun yetiştiriciliğiyle kırmızı et açığının kapatılmasına destek olunması amaçlanıyor.

Proje, Erzincan Valiliği koordinasyonunda İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü ve Ziraat Bankası İşbirliğiyle yürütülecek. Bu çerçevede projeden faydalanan üreticiler için ilçe tarım müdürlüklerince kontrol ve hayvan desteği de verilecek. Aynı zamanda üreticilerin uygun fiyatlara yem alabilmeleri ve kesime gönderecekleri erkek hayvanları uygun fiyata satabilmeleri için Valiliğimiz devrede olacak. Proje dahilinde doğacak erkek hayvanların kesime gönderilerek kırmızı et üretimine katkı sağlaması ve dişi anaç hayvanların ise işletmede sürüde tutularak anaç sürüsünün büyütülmesi hedeflenmektedir. Projeye Tarım ve Orman İl Müdürlüğü internet sitesinde yayınlanacak başvuru formu doldurularak müracaat edilebilecektir.

100 Bin TL’ye KADAR SIFIR FAİZ DESTEĞİ
Ziraat Bankası, projeden yararlanacak üreticilere uygun şartlarda 100.000 TL’ye kadar %0 faizle 100.000 TL’yi aşan kısım için güncel faiz oranı üzerinden kredi kullandırımı yapabilecek. Bu kapsamda üreticilerimiz damızlık koyun alımı amacıyla yedi seneye kadar vadeli yatırım kredisi ve yem giderlerinin karşılanması amacıyla da 18 aya kadar vadeli işletme kredisi kullanabilecekler.

YILDA 100 BİN KOYUN HEDEFLENİYOR
Küçükbaş aile işletmelerinin kapasitelerinin artırılarak sürdürülebilir ve ekonomik işletmeler oluşturulup yılda 100 bin koyun hedeflenmektedir. İlimizde toplam 463.182 baş küçükbaş hayvan bulunmaktadır. İlimizde ortalama koyun başına yıllık süt verimi 120lt-150lt civarındadır. İlimizin tulum peyniri üretimi 7.500-9.250 ton/yıl civarındadır. Projemizin gerçekleşmesi ile ilimize özgü olan tulum peyniri üretiminin arttırılması ve erkek kuzuların kesimi ile et üretiminin arttırılması hedeflenmektedir.

Ziraat Bankası Erzurum Bölge Yöneticisi Mahmut Şencan ve Erzincan Milletvekili  Burhan Çakır, protokol imza töreninde yaptıkları konuşmada, projenin ilimiz ve üreticilerimiz için hayırlı olması dileklerinde bulundular.
Projenin Erzincan’a ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerine hayırlı olması temennisinde bulunan Vali Mehmet Makas, projenin hayata geçirilmesinde başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak,  Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir Pakdemirli olmak üzere emeği geçenlere şükranlarını sundu.

Diğer Haber

‘Masallarla Afet Farkındalık Eğitimi’ Verildi

Milli Eğitim Bakanlığı ve Kızılay ile ortak proje olan ‘Masallarla Afet Farkındalık Eğitimi’ kapsamında Çayırlı …